l Home l Lijsten l Materialen l Tips l Trends l Foto's l Gastenboek l Harrysch l Contact l 
TRENDS krijgen altijd een verleden

Het klinkt eigenlijk vreemd maar de allernieuwste en de aller-oudste lijsten vind je bij De Inlijsterij. Met een historie van bijna 700 jaar lijsten kun je je voorstellen dat er al heel veel bedacht is om een kunstwerk te verfraaien.

Ook al is er in lijsten nooit direct sprake van trends, toch komen ontwerpers steeds opnieuw met verfrissende ideeŽn.
We moeten wel oppassen dat de hoogstaande kwaliteit, die we leveren, het niet aflegt tegen de modegevoeligheid van de inlijsting.

Niks erger aan de muur dan een lijst, die wel past bij de eetkamertafel, maar niet bij het werk dat er in zit!


Al sinds 1326 worden schilderijlijsten gemaakt. Vooral de vorstenhuizen hebben in een ver verleden veel invloed gehad op de periodes, die we soms zelfs naar hun naam benoemen. Denk bijvoorbeeld aan de Lodewijk-stijlen en Habsburg-lijsten. Daarvoor waren er bijvoorbeeld de Griekse en Gotische  stijlen. Recenter zijn de periodes zoals Art Nouveau, Jugendstil met de Wiener Werkstštte en de Delftse Slaolieperiode.

Er zijn ook tradities in lijsten. Of in de kleuren of in de ornamenten en figuren, die in de lijst verwerkt zitten.
Strikjes, amandelen en acanthusbladeren zijn een paar van de ornamenten, die vaak voorkomen.
Het inlijsten van een portret vraagt een andere benadering dan een olieverf met stilleven!

Kortom, je kiest de kunst die bij je past en De Inlijsterij kan vervolgens zorgen dat er een mooi en duurzaam geheel van wordt gemaakt .

 

 

 DE ECHTE TRENDS

Sinds de laatste 50 jaar is er relatief weinig bedacht maar we houden onze klanten toch graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De BAKlijst

Een opvallende vernieuwing was de intrede van de baklijst.
In de jaren '60 werden veel abstracten geproduceerd en de kunstenaar werkte zijn doeken bij voorkeur af met een plat latje op de kopse kanten van het spanraam. Het was vooral goedkoop maar het was zeker niet af ! Hierop heeft de lijstenmaker gereageerd met het bedenken van de BAKlijst. Dit lijstprofiel is heel smal om te zien maar is robuust en ook geschikt voor grotere afmetingen.

Het grootste stuk van de lijst valt onder het spanraam en de buitenrand blijft vrij van het doek. Hiermee is een sterke construktie ontstaan met een ogenschijnlijk smalle omlijsting.
Inmiddels is er een keur aan baklijsten. Hij wordt nog steeds veel gebruikt bij Giclť's. Dit zijn afbeeldingen die op linnen zijn geprint  die vervolgens op een spanraam worden gemonteerd. Het is wel de bedoeling dat de afbeelding op de zijkant van het spanraam doorloopt.

 

 

De KLEURENtrend

Om tegenwicht te geven aan de teruggelopen welvaart wordt er meer aandacht gegeven aan de sfeer in huis. Dit gebeurt momenteel door meer met kleuren te werken. Extreme kleuraccenten maken de eigentijdse inrichting vrolijk.
Er schijnt blauw en geel licht en muren worden rood. Aan de wand prijken vrolijke werken met uitbundige kleuren.

Deze uitbundigheid is ook in lijsten terug te vinden. Hoogglans en felle kleuren in diverse profielen worden momenteel opvallend veel toegepast. Felle kleuren gecombineerd met zwart geven een eigentijdse chique uitstraling.
Deze nieuwe kleuren-optie geeft de mogelijkheid om eens verder te gaan dan het obligate wit van weleer.