l Home l Lijsten l Materialen l Tips l Trends l Foto's l Gastenboek l Harrysch l Contact l 
  Hier vindt u doeltreffende aanwijzingen hoe u het langste en het meeste plezier hebt van uw in te lijsten werk

Een inlijsting heeft niet het eeuwige leven. Door de juiste zorg te geven aan het in te lijsten werk, zal dit voor langere tijd bewaard blijven.

AQUAREL

Het is belangrijk om goed te beginnen alvorens te gaan schilderen.

Gebruik goed aquarelleerpapier.

Maak het flink nat aan beide zijden en span het op, op een stevige ondergrond, zoals triplex of multiplex. Laat het opgespannen papier lang genoeg zitten, zodat het papier goed kan drogen.

Kies de plaats van de afbeelding zodanig dat de plakrand ruim van de afbeelding afblijft. Als de aquarel goed is gedroogd (afhankelijk van de luchtvochtigheid na 1 tot 5 dagen) kan hij binnen de plakrand worden losgesneden!

Als deze werkwijze wordt gevolgd is bij het inlijsten opnieuw opspannen niet meer noodzakelijk. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

 

OLIEVERF

Bij olieverf op doek kan de lijst alleen maar de optiek van het geheel afmaken. Toch is het belangrijk om de staat van het doek en de verf af en toe te laten controleren. Voor het behoud van het schilderij is het belangrijk, dat zeker elke tien jaar wordt bekeken of het enig onderhoud behoeft. Beginnende craquelé kan door een nieuwe vernislaag worden afgeremd. Een oppervlakkige reinigingsbeurt hoeft niet kostbaar te zijn en is voor de kleuren in de afbeelding en voor het behoud van de verf of de vernis zeker noodzakelijk.

Let ook op de staat van de achterkant! Hier kunnen vuil en stof ook schade aanrichten! Vooral tussen het doek en de spieraamlatten is stof een grote boosdoener. Omdat stof veel vocht kan opnemen beschadigt dit het linnen.

Het kan ook geen kwaad om op de onderste hoeken van de lijst een paar stukjes kurk te plakken, zodat er voldoende luchtstroom is achter het werk. Vooral op nieuwe of pas gestucte muren is dit zeker aan te raden.

 

GRAFIEK

Met grafiek bedoelen we bijvoorbeeld zeefdrukken, etsen en litho's.

Door de vervaardiging van grafiek worden natte materialen aan het papier toegevoegd en ontstaat er een spanning in het papier. Hierdoor zal het papier nooit helemaal vlak zijn.

Het is zeker niet de bedoeling dat grafiek, dat slechts in kleine oplagen is gemaakt, zomaar opgelijmd moet worden voor een mooier resultaat. Bovendien verliest alles wat opgelijmd wordt een flink stuk van zijn waarde. Opspannen is een betere optie maar niet altijd noodzakelijk.

Het hoort nu eenmaal bij de eigenschappen van het materiaal, dat een afbeelding niet altijd helemaal vlak in de lijst zit.

 

BORDUURWERK

Als je na lange avonden pikken en doorhalen dan eindelijk je mooie borduurwerk klaar hebt dan is het nergens veiliger dan achter glas en in een goede lijst !

Wat je je wel moet bedenken is, dat een borduurwerk mooi strak inlijsten een van de meest arbeidsintensieve werken is voor de lijstenmaker. Het is ook daarom dat het kostbaarder is dan het inlijsten van bijvoorbeeld een foto of een poster.

Strak opgespannen en achter mooi helder glas is wel meteen elk oneffenheidje te zien! Die koffievlek van lang geleden of uitstekende draadjes, alles wordt beter zichtbaar in de lijst. Zorg daarom dat het werk zo onberispelijk mogelijk naar de lijstenmaker gaat. want eenmaal in de lijst wordt het duur en lastig om een vlek of draadjes nog weg te halen.

Het uitwassen van een borduurwerk is niet zonder risico.
Het is aan te bevelen even met ons te overleggen als je twijfelt hoe het borduurwerk uitgewassen mag worden.

 

Kunst ophangen

Ophangen van kunst is een zorgvuldig karwei.
Zorg er altijd voor, dat het werk niet onder invloed kan komen van direct zonlicht of fluorescent licht. Voorkom invloeden van vocht of extreme temperatuurswisselingen.
Dus ingelijste werken nooit boven een verwarmingselement of op vochtige muren hangen.
Licht, vocht en snelle wisselingen van temperatuur kunnen uw kostbare werk onherstelbaar beschadigen.

Zorg altijd voor een degelijke ophanging. Een spijker in de muur is geen stevige blijvende oplossing!
Gebruik bij voorkeur een plug met een schroef of een schroefhaak.

Ook een goede optie is het gebruik van ophangrails.
Ophangrails zijn er in diverse uitvoeringen van eenvoudig tot en met rails met geïntegreerde verlichting. De positionering van het werk is sterk afhankelijk van de situatie. Geef een kunstwerk, dat als solitair is bedoeld, de ruimte. Hang het werk bij voorkeur op ooghoogte.

Een muur vullen met veel verschillende kunst en andere ingelijste objecten is een zeer eigentijdse benadering van inrichten. Wat is er mooier dan een wand, die gevuld wordt met familiefoto's, vakantiememento's, diploma's, enzovoort? Vanaf de vloer tot aan het plafond één grote levende herinnering.
Voor het ophangen van veel inlijstwerk, dat boven en onder elkaar moet komen te hangen, is het gebruik van railsystemen niet erg praktisch.