l Home l Lijsten l Materialen l Tips l Trends l Foto's l Gastenboek l Harrysch l Contact l 
ALLES OVER HOUTEN LIJSTEN

ONBEWERKTE LIJSTEN
De eenvoudigste houten lijst is onbewerkt en dus naturel. Maar zelden scoort een blank houten lijst het juiste effect om een werk. Bovendien zal onbewerkt hout sterk verkleuren en snel vuil worden.

HOUTEN GEBEITSTE of GEWAXTE LIJSTEN
Een laagje wax, dat eventueel in combinatie met een kleurbeits wordt gebruikt, is de minimale bescherming die hout kan krijgen. Deze behandeling biedt de eerste bescherming tegen vocht en vuil. Bovendien is door het aanbrengen van kleuren de lijst als decoratie beter bruikbaar. De waxlaag zal de natuurlijke accenten van het hout versterken. Een nadelig effect van wax is het indrogen en verschralen van deze laag.
Om de lijst mooi te houden zal het opnieuw aanbrengen van een waxlaag noodzakelijk zijn.
Vanzelfsprekend, dat de kleuren in de lijst in overeenstemming met het in te lijsten werk moeten zijn, maar dat geldt in alle gevallen als het om kleuren gaat. Beitskleuren zijn vaak onstabiel en zullen op langere termijn van tint veranderen.

HOUTEN GELAKTE LIJSTEN
Met lak is er veel te bereiken als het om duurzaamheid gaat. Transparante lakken kunnen zelfs een hoge UV-blokkade bevatten, waardoor verkleuring nauwelijks optreedt. Dus als je langer wilt genieten van je houten lijst met een natuurlijke uitstraling dan is het goed je te laten voorlichten over de verschillende bewerkingsmethoden.
Er worden ook veel dekkende lakken gebruikt. Als een dekkende lak direct op het kale hout wordt aangebracht geeft dat een ruw oppervlak als resultaat. Deze manier van afwerken is alleen maar gunstig voor de prijs en zeker niet voor duurzaamheid. Om de lijst een glanzend strakke uitstraling te geven is een grondlaag nodig. Deze grondlaag kan heel verschillend zijn.
De grondlaag is bepalend voor de afwerking van de lijst. Als we bij lijsten over een grondlaag spreken dan gaat het niet om een laagje grondverf maar om een "paatlaag".
De paatlaag maakt het hout aan de oppervlakte harder en kan door hem fijn op te schuren aalglad worden gemaakt. Een mooie harde paatlaag in combinatie met een strakke dekkende lak geeft een geweldig mooi resultaat.
Door de lak handmatig op te brengen en te mixen met verschillende kleuren worden heel decoratieve effecten verkregen.HOUTEN FOLIE LIJSTEN

Een veel snellere manier van kleuren is foliŽn.
Een folielaag kan door middel van een of meerdere walsen met warmte worden aangebracht.
Met deze wijze van kleuren wordt erg veel tijd gewonnen en door de grote snelheid waarmee het wordt gedaan, is het minder kostbaar dan handwerk. Het aanbrengen van een motief of zelfs structuur is met deze methode heel eenvoudig. Het kan zelfs zo geraffineerd gedaan zijn dat het lijkt op een handgekleurde afwerking.

ATELIERLIJSTEN
Als men over een ruimer budget beschikt is het mogelijk een compleet handgemaakte lijst te laten vervaardigen. In deze categorie zijn bijna geen beperkingen. Kleur, afwerking en motief worden helemaal handmatig gedaan. Het meest kenmerkende van de atelierlijst zijn de hoeken. Hier is het verstek, dat normaal goed zichtbaar is, doorgekleurd en naadloos.
Hierover meer in het katern `ambachtelijk`.

 

ALLES OVER AMBACHTELIJKE LIJSTEN

Wanneer we spreken over ambachtelijke lijsten dan bedoelen we de categorie lijsten waar bij de kleuring en afwerking veel handwerk is verricht.
Buiten ambachtelijk bewerkte staaflijsten die op maat worden gezaagd of gekapt is er ook nog de over de hoek afgewerkte lijst.
Deze lijsten worden in elkaar gezet alvorens ze worden gekleurd en/of verguld.
Over de hoek afgewerkte lijsten hebben meestal een mooi afgewerkt verstek. Deze worden ook wel atelierlijsten genoemd.
Er is in dit geval geen sprake van massaproductie maar van hoogstaand vakwerk.


Figuren en motieven worden op verschillende manieren verkregen. Hetzij met een composiet van krijt en bindmiddelen of de motieven en figuren worden uit het hout gestoken.

ALLES OVER ALUMINIUM LIJSTEN

De strakke uitstraling van de aluminium lijsten geeft al snel een hightech effect.
Zeker bij eigentijdse en kleurige afbeeldingen of originelen komt
een aluminium lijst al snel tot zijn recht.
Het eenvoudige ronde of platte kleurloze profiel is allang niet meer pseudoniem voor de aluminium lijst.
Een scala aan profielen, kleuren en structuren maakt het kiezen
voor aluminium aantrekkelijker dan ooit. De laatste ontwikkeling is de aluminium lijst met een extra vergulding waardoor het materiaal een klassieke uitstraling krijgt. Zelfs klassieke motieven worden hierbij toegepast.

Wat stevigheid en duurzaamheid aangaat is de aluminium lijst
absolute winnaar t.o.v. de houten lijsten en daarom zeer geschikt voor toepassingen met een intensief gebruik. Bijvoorbeeld voor kunstuitleen en tentoonstellingen. Ook in grote afmetingen kan een relatief smalle lijst voldoende stevigheid geven.

 


Aluminium lijst van 300x80 cm